Syntyperäinen leppävaaraalainen ravintoloitsija Keijo Kiverä ja vaimonsa Vuokko Varila-Kiverä perustivat Lounasmestari-ravintolan Helsingin Haagaan vuonna 1982. Vuokon ja Keijon tavoitteena oli tarjota ruoka ja tunnelma, joka olisi kuin menisi äidin tai mummon luokse syömään. Avajaispäivänä 23-paikkaisen lounasravintolan ilmastointi rikkoontui, ja ravintola täyttyi savusta. ”Tässäkö tämä nyt oli?”, mietti Vuokko. Tuttavan kautta paikalle saatiin nopeasti huoltomies, ja toiminta käynnistyi – sananmukaisesti hieman yskien.

Haagalaiset epäilivät Lounasmestarin mahdollisuuksia: ”Ei tuolla paikalla ole kukaan koskaan menestynyt.” Sinnikkäästi Vuokko kirjoitti mekaanisella kirjoituskoneella mainoslappusia, ja kävi liimaamassa niitä paikallisten yritysten ikkunoihin ja oviin. Pian asiakkaita alkoi tulla silkasta uteliaisuudesta – pitihän heidän saada tietää, kuka hullu moista markkinointia harrastaa.

Parhaimmillaan Lounasmestari tarjoili yli 200 lounasannosta, ja jono jatkui ulos asti. Asiakkaat auttoivat kiireessä ja kantoivat astioita keittiöön. Kolmen vuoden kuluttua, vuonna 1985, Keijo ja Vuokko huomasivat Leppävaaran paikallislehdessä ilmoituksen, jossa etsittiin ravintoloitsijaa Konstaapelinkadulle kauppakeskus Gallerian kupeeseen. Muutto Espooseen oli edessä.

Lounasmestarin toiminta jatkui vielä vuoteen 1988, jolloin Keijo ja Vuokko perustivat Ravintola Alberga Oy:n. Nimellä on kunniakas historia – perustamisen aikoihin Espoon kaupunki suunnitteli purkavansa Albergan kartanon, ja Keijo ja Vuokko päättivät napata nimen käyttöönsä. Ravintola Alberga (1988-2019) aloitti toimintansa osoitteessa Leipurinkuja 2.

Pieni, intiimi ja tasokas Ravintola Alberga tarjosi suosittua á la carte –lounasta ja illallista. Kolmen toimintavuoden jälkeen Suomeen iski lama vuonna 1991, ja á la carte –illalliset vähenivät. Tilalle Keijo ja Vuokko ottivat teatteri-illalliset, joissa esiintyjinä oli tunnettuja ja vetovoimaisia näyttelijöitä. Albergassa yritysasiakkaat nauttivat lounaita ja illallisia, ja toivat asiakkaitaan suosittuihin teatteriesityksiin. Yksityishenkilöt järjestivät tilaisuuksia ristiäisistä muistotilaisuuksiin ja kaikkiin elämäntapahtumiin siinä välissä; rippijuhlat, valmistujaiset, häät, perhejuhlat ja muut merkkipäivät.

Lamavuonna 1991 tyhjeni myös viereinen liiketila, ja Alberga laajensi toimintaansa. Tyhjentyneeseen liiketilaan perustettiin siisti, pubityyppinen ravintola Harakanpesä (1991-2019) – Keijon ja Vuokon tyyliin kodikas olohuone leppävaaralaisille. Ravintolan henkilöstö tunsi asiakkaidensa mieltymykset; vakiopaikat, kuka halusi sisään tullessaan television kaukosäätimen, kuka ei halunnut ateriaansa sipulia ja kenen mielijuoma oli juuri tietty belgialainen laatuolut.

Harakanpesä oli erittäin suosittu á la carte –lounaspaikka, jossa kävi vieraita niin kravatti kaulassa kuin huomiovaatteet päälläkin. Iltapäivällä lounasajan rauhoituttua ruokailemaan tuli eläkeläisvieraita, jotka saivat omien toivomustensa mukaisen annoksen suoraan pöytään. Harakanpesässä säilytettiin alkuperäiset loosit, jotka tarjosivat rauhallisen ja intiimin tilan nauttia ravintolan antimista. Seinillä olevat valokuvat kertoivat kiehtovia tarinoita Leppävaaran historiasta.

Vuonna 1993 Harakanpesän naapurissa sijainnut videovuokraamo ja karkkikauppa vaihtoi maisemaa, ja taas mentiin seinästä läpi. Syntyi Harakanpesän ”harrastehuone”, Perä-Harakka, jossa pystyi heittämään dartsia, pelaamaan biljardia tai mitata tietojaan tietovisassa.

Kun kauppakeskus Sello laajentui kohti kehä ykköstä vuonna 2005, Keijo ja Vuokko tarttuivat tilaisuuteen perustaa ravintola Base. Tavoitteena oli perustaa ihan erilainen kauppakeskusravintola kuin muut. Lähes kaikki ensimmäiset työntekijät olivat Suur-Leppävaaran alueelta, mukaan lukien Keijon ja Vuokon tytär Päivi, joka siirtyi ravintolapäälliköksi Espoon Golfin ravintolasta. Basessa vierailevat niin paikalliset yritysasiakkaat kuin kauppakeskuksen shoppailijat. Kotiruokalounas on paitsi kiireisten, myös eläkeläisten suosima. Illalla Basen baarista tulee paikallisten suosima after work –ajanviettopaikka, jossa on hyvä hengähtää työpäivän jälkeen. Terassikauden avaa ja sulkee eurooppalaiseen blues-eliittiin kuuluva Pepe Ahlqvist.

Basesta on tullut pysyvä osa leppävaaralaisten arkea ja vapaa-aikaa. Miellyttävä miljöö, laadukas ruoka viineineen ja oluineen, oma sommelier, vuoden eri aikoina järjestettävät ruokailun teemaviikot, musiikkiesitykset, tietovisat, Oktoberfest ja monet muut houkuttavat

YLPEINÄ ESITÄMME

  • Perheomisteista ravintolatoimintaa jo 35 vuotta
  • Suosittu ravintola Leppävaarassa
  • Valmistamme ruoat käsityönä alusta lähtien
  • Käytämme ruoan valmistuksessa kotimaisia raaka-aineita ja suosimme lähialueen tuotteita
  • Enemmistö alkuperäisistä työntekijöistämme on kotoisin Suur-Leppävaaran alueelta
  • Tunnemme asiakkaidemme maut ja mieltymykset
  • Espoon Vuoden Yrittäjä 2005